Skip to main content

Mijn allereerste langeafstandswandeling in Nederland

Dit weekend heb ik een wandeling gemaakt van 44 km verdeeld over twee dagen. Twee wandelingen die samen met nog 24 etappes die ik in de toekomst nog ga doen de LAW (Langeafstandswandeling) het Pieterpad vormen.

Verderop in dit artikel deel ik mijn handige woordenschat voor wandelingen in het Spaans met je, maar eerst wil ik je vertellen over mijn plannen met het wandelen. Want ik ben na deze eerste stappen natuurlijk super-enthousiast geraakt.

 

Mijn wandelervaringen in Spanje

In Spanje heb ik ook wel wandelingen gemaakt door de natuur, maar nooit als onderdeel van een groter geheel. Dus dit is mijn eerste echte Gran Recorrido.

Toen ik in Barcelona woonde heb ik gewandeld in de bergen rondom het klooster van Montserrat.

Tijdens mijn road-trip door Noord-West Spanje wandelde ik in de Picos de Europa en op de Islas Cies. Maar dat waren maar korte wandelingen vergeleken met dit weekend. Het scheelt dat er dit weekend geen hoogtemeters aan te pas kwamen.

Mi primer Sendero de Gran Recorrido

Ik had voor afgelopen weekend eigenlijk afgesproken om een weekendje weg te gaan met twee vriendinnen uit mijn studietijd, maar een maand geleden bleek dat niet door te gaan.

Omdat ik toch het weekend voor mezelf had vrijgehouden, besloot ik iets anders te doen. Iets wat ik al een tijdje in mijn achterhoofd had. Namelijk beginnen met het lopen van het Pieterpad.

Voor als je dit niet kent, het Pieterpad is één van de langeafstandswandelpaden in Nederland. Het heet Pieterpad omdat het loopt van Pieterburen in de provincie Groningen naar de Pietersberg in Maastricht, dus helemaal van het uiterste Noorden van Nederland naar het uiterste Zuiden.

Er zijn door heel Europa verschillende van zulke GR-paden, waarbij GR staat voor het Franse Gran Randonnée, maar het zou net zo goed kunnen staan voor het Spaanse Gran Recorrido.

Ik ben zaterdagochtend met de eerste trein van Arnhem naar Groningen gegaan en ben in Pieterburen begonnen met een rondje langs de Waddenzee en in de middag liep ik van Pieterburen naar Winsum. Mijn voeten waren blij toen ik in mijn trekkershut kon uitrusten. De volgende ochtend ben ik om 7 uur weer op pad gegaan om rond 11 uur in de heerlijke stad Groningen aan te komen.

Twee dagen van elk 22 km wandelen. Een mooie eerste stap naar de camino de Santiago, die voor de toekomst op mijn wensenlijst staat.

Van Pieterburen naar Santiago de Compostela

Maar eerst dus het Pieterpad in verschillende weekenden helemaal aflopen en daarna door naar Nice. Dat is waar ik eigenlijk met mijn twee vriendinnen naar toe zou gaan. Ik heb daar een jaar samen met hen gestudeerd en nu las ik in het Pieterpad boek dat deze wandeling in Maastricht aansluit op de Europese Langeafstandswandeling van Hoek van Holland naar Nice, komt dat mooi uit.

Nu de kinderen nog klein zijn is dit een mooie oplossing. Ik wil namelijk niet langer dan een paar dagen van huis zijn. Als ze wat groter zijn willen ze misschien wel mee wandelen op sommige etappes en als het moment daar is dat het oké is om echt een langere tijd op pad te gaan, wandel ik vanuit Nice naar Saint Jean Pied de Port en loop ik vanaf daar de Camino de Santiago.

Dat zou er dan grofweg uitzien zoals op deze afbeelding (bijna 3000 km 😮)

Handige woordenschat tijdens het wandelen in Spanje

Als je ook regelmatig wandelt en houdt van wandelen in Spanje in de natuur of in de bergen, dan heb ik een woordenlijst voor je gemaakt van handige woorden en uitdrukkingen die je tijdens je wandeling in Spanje of Zuid-Amerika zeker van pas kunnen komen.

 

 • el senderismo  –  hiking
 • Sendero de Gran Recorrido  –  Langeafstandswandeling
 • el camino asfaltado  –  de asfaltweg
 • el camino de arena  –  het zandpad
 • el camino del caparazón  –  het schelpenpad
 • la naturaleza salvaje  –  de wildernis
 • una vista abrumadora  –  een overweldigend uitzicht
 • sin prisa  –  ontspannen  (letterlijk: zonder haast)
 • es una ruta ardua  –  het is een zware route
 • fuera del camino trillado  –  buiten het gebaande pad

 

Misschien wel de belangrijkste woorden op de lijst en waarschijnlijk ken je deze ook al, maar ik zet ze er toch nog even tussen. Ik las laatst deze blog over wandelen in het Spaans (voor gevorderden een goed artikel om je leesvaardigheid Spaans te oefenen). De schrijver van het artikel merkt dat mensen elkaar steeds minder vaak groeten en dat mensen hem soms zelfs niet terug groeten. Hoe fijn is het als je onderweg andere wandelaars tegenkomt die je met een grote sonrisa (glimlach) tegemoet komen en Buenos días roepen. Misschien juist wel als je het zwaar hebt. Dus…

 • Buenos días  –  Goedemorgen
 • Hola  –  Hallo

 

En als je het zwaar hebt en hulp nodig hebt of je komt iemand tegen die misschien hulp nodig heeft, dan komen deze van pas:

 • Perdona, ¿me puedes ayudar?   –  Pardon, kun je me helpen?
 • Estoy perdida/o  –  Ik ben verdwaald
 • ¿Puedo usar el baño por favor?  –  Kan ik van de wc gebruik maken alstublieft?
 • ¿Puedo llenar mi cantimplora de agua?  –  Kan ik mijn veldvles met water vullen?
 • ¿Hay una fuente cerca?  –  Is er een watertappunt in de buurt?
 • ¿Estás bien?  –  Gaat het goed met je?
 • ¿Necesitas ayuda?  –  Heb je hulp nodig?

 

Je kunt al deze uitdrukkingen ook oefenen via deze link in de gratis App Quizlet.

Een gesprek voeren in het Spaans?

Leuk dat je dit artikel hebt gelezen. Ik hoop dat mijn blogs en podcasts je helpen om een flinke Spaanse woordenschat op te bouwen.

Maar… om het Spaans ook echt goed te leren spreken is het nodig om de woordenschat die je hebt actief te gebruiken. Door in de praktijk te oefenen zul je uiteindelijk ook goed Spaans gaan spreken en zelf ook steeds mooiere en langere zinnen maken in het Spaans.

Als je er nog niet aan toe bent om gesprekken met native speakers te voeren, hebben we bij Taal.Guru een fijne veilige omgeving gecreëerd waar je met anderen op jouw niveau gesprekken kunt voeren in het Spaans en de taal in de praktijk kunt oefenen.

Wil je een keer meedoen met een sesión de conversación? De eerste keer alleen kijken en meeluisteren kan ook, of meteen al actief praten met anderen die Spaans leren op het zelfde niveau. Van beginner tot gevorderde, er is altijd plek.

Doe een keer gratis mee. Bekijk hier de eerstvolgende data van de sesiones de conversación en meld je aan om het een keer uit te proberen.